Закарпаття славиться не тільки мальовничою природою, мінеральними й термальними джерелами, історико-культурним потенціалом, народними традиціями та обрядами, художніми промислами і фольклором, а й виноробством. Адже завдяки унікальному клімату в Карпатах склалися сприятливі умови для вирощування різних сортів винограду, а отже, й виготовлення п’янкого напою.
Культивувати на Закарпатті виноград почали ще монахи єзуїтського ордену тамплієрів у XII в. Вже на початку 1700-х років тут налічувалося понад чотири тисячі гектарів виноградників. На закарпатське виноградарство позитивно вплинули такі країни, як Франція, Італія і Німеччина, а розмір плантацій вже в середині ХVIII ст. зріс до 13 тисяч гектарів. Середнянські, Берегівські та Мужіївське вино подавали в кращих тавернах і льохах Європи. Цілі вози і сани з бочками сонячного закарпатського напою спеціально доставляли на вимогу царя Петра I до Петербурга.
Нині у краї навіть є «Винний орден Святого Венцела», у який 2002 року об’єдналися виноградарі і винороби Берегівщини. Відтоді напередодні святкування Нового року за старим стилем на центральний площі Мукачева став традицією фестиваль з промовистою назвою «Червене вино». А ще через 5 років, з 2007-го, уже в Ужгороді з’явився фестиваль молодого вина «Закарпатське божоле». Дата його проведення – треті вихідні листопада. Відбуваються фестивалі вина в Берегові, Виноградові.
І якщо раніше на дегустації вишуканих закарпатських вин у старовинні пивниці потрапити могла хібо що еліта, то нині спробувати натурального ароматного сонячного напою може кожен його цінувальник.
Інші типи турів
Адреналінові
Екстрим-
тури
Пізнавальні
Екскурсії замками
Цілющі
Оздоровчі тури
Захопливі
Казкові
Новорічні
тури
Урочисті
Весільні
тури
Мальовниче
Закарпаття
кличе
Вишукані
Винні дегустації